Olivier giboulot 31 Zaa X6d Hv M unsplash

Hoe schrijf je een persbericht?

Een goede magiër vertelt nooit zijn geheimen. Gelukkig is PR geen magie. Daarom lichten we alvast een tipje van de sluier. Want hoe schrijf je nu eigenlijk een goed persbericht?

Een journalist moet elke dag een krant of nieuwsuitzending gevuld krijgen. Hij of zij stelt zichzelf drie vragen:

  1. Is dit nieuws?
  2. Is de bron betrouwbaar?
  3. Heb ik er nog veel werk aan?

Een aantal stijlkenmerken van een persbericht zorgen dat een journalist het gemakkelijk kan gebruiken. Daarom geven we enkele tips mee:

De kop trekt de aandacht
Een kop is het eerste wat de journalist ziet, en daarom het belangrijkste van je persbericht. Zorg daarom dat alle informatie in de titel zit, en liefst in minder dan acht woorden. In één oogopslag moet de journalist zien waarover het gaat.

De tekst behoudt de aandacht
In de tekst zelf moet je de aandacht van de journalist zien te behouden. Maak ‘m daarom niet te lang, maar beperk je tot een A4-tje. Vermijd passief taalgebruik en moeilijke zinsconstructies, en probeer vooral niet te commercieel te schrijven. Jouw doelpubliek is een kritische journalist, die op zijn beurt schrijft voor de lezer van zijn medium. Hij zal de taal wel aanpassen, zolang jij bij de feiten blijft.

De inhoud overtuigt
Hoe perfect geschreven je persbericht ook is; als er geen nieuws in staat, zal een journalist het ook niet opnemen. Stel jezelf dus eerst de vraag: “Heb ik wel iets nieuws te vertellen?” Of misschien zijn er wel interessante invalshoeken die je kan betrekken om de nieuwswaarde te verhogen.

Wil je meer weten over het schrijven van een persbericht? Of zoek je manieren om je nieuwswaarde te versterken? Contacteer ons dan via hello@manley.eu.